commisie.jpg

Mijn missie: recht doen!

Gerechtigheid is een werkwoord

Nederland heeft een fantastische rechtsstaat. Maar we praten er vaak te veel over als model, als theoretisch concept. Op papier staan we bovenaan in de lijstjes, maar de praktijk stemt minder vrolijk. De rechtsstaat moet burgers van vlees en bloed bescherming bieden: als er bij hen is ingebroken, als ze gehackt worden, als de overheid je uitkering stopzet. Maar ook als je huis verzakt is door gaswinning, als je als hulpverlener PTSS oploopt, als je op de vlucht bent. 

 

Door mijn werk voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag zijn mijn ogen verder geopend. Ik was geschokt om te merken dat de menselijke maat, het oog voor individuele belangen, het stootkussen van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur zó uit het oog waren verloren. Door de wetgever, de ambtenaren, maar ook door de rechter. Onbestaanbaar in onze rechtsstaat.

 

Door deze commissie vielen puzzelstukjes op hun plaats. Het is niet normaal dat individuele belangen van burgers niet gewogen worden bij de uitvoering van een wet. Maar het is ook niet normaal dat van de bijna 1 miljoen aangiftes per jaar er zo’n 900.000 geseponeerd (terzijde gelegd) worden. Als je goed kijkt dan staat niet het belang van burgers in de knel voorop, maar organisatorische belangen, de angst voor precedentwerking en productfinanciering voorop. Dat holt de feitelijke werking van onze rechtsstaat uit en daar moeten we dringend wat aan doen!

De rechtsstaat moet burgers daadwerkelijk en praktisch kunnen beschermen. Tegen elkaar en tegen de overheid. In 1923 formuleerden Engelse rechters het legendarisch: "Not only must Justice be done; it must also be seen to be done." Dat is de kern: recht doen! Recht doen aan mensen, in die fantastische rechtsstaat van ons. Alle ingrediënten zijn aanwezig, maar de focus moet totaal anders. Weg met bureaucratie, wachten op de ander en precedentwerking. Terug naar de menselijke maat, dat is de sleutel naar de oplossing.

 

Dit thema sluit direct aan bij één van de kernwaarden van het CDA: publieke gerechtigheid. De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn. En, de overheid moet zorgen voor mensen die kwetsbaar en afhankelijk zijn.

 

Ik heb veel in huis om hier werk van te maken. Mijn ervaring als politieman en officier van justitie, mijn ervaring als kamerlid, gezag als commissievoorzitter, maar ook mijn natuurlijke oog voor de menselijke maat. En ik ben niet bang om ergens voor te gaan.

Gerechtigheid is een werkwoord. Daarom is ‘recht doen’ mijn campagnemissie.