• redactie rechtdoen.nl

Mustafa Bal | Hard op de inhoud, zacht op de persoon

Mustafa Bal helpt bij de Koninklijke Marechaussee als adjunct-onderofficier om mensen te coachen in hun leertraject. Hij vindt het belangrijk om mee te geven hoe je als collega je werk goed invult, en is daarnaast beschikbaar als vertrouwenspersoon en werkzaam in de vakbond. Mustafa werkt graag volgens het principe ‘liever voorkomen en verbinden, pas als dat niet werkt gaan we aanpakken.’ Belangrijk is volgens hem om te kijken naar wat een persoon daadwerkelijk helpt of beter maakt.


Rechtdoen volgens Mustafa

Voor mijn werk bij de marechaussee zat ik bij de landmacht. In 2003 kwam ik erachter dat de combinatie van politieman en militair mij heel erg aansprak. Als militair ben je vooral bezig met uitzendingen en het buitenland, maar nu kan ik daarnaast juist werken in Nederland en mij daarvoor actief inzetten.


De aanslag op de Twin Towers in 2001 was een kantelpunt in mijn carrière. Ik werd ineens gezien als Mustafa de moslim in plaats van Mustafa de militair. We waren op oefening in Polen en hadden al drie dagen alleen maar blikvoer op. Toen er eindelijk een warme maaltijd was kon ik dat niet eten omdat er varkensvlees in zat. Mijn luitenant ging toen naar de keuken en vertelde dat ze dan maar voor het hele peloton halal moesten koken. Dat was voor mij een trigger. Hij raakte mij in mijn identiteit. Ik voelde mij geaccepteerd en weer net zo belangrijk als de rest.


‘One size fits all… dat gaat niet meer op’


In mijn mens-zijn was ik diep geraakt, waardoor ik extra gemotiveerd werd om door te gaan. Als je kijkt naar de motieven en waarden van een mens in plaats van zijn gedrag en uiterlijk… dan krijg je iets moois. Mijn drijfveer is het beschermen van mensen. Ik wil vooral voorkomen, in plaats van aanpakken. In ben van de harde aanpak maar geef mensen liever eerst zelf de kans. Veroordeel iemand niet gelijk, maar luister eerst eens goed. Van daaruit kunnen we kijken of verbinding mogelijk is.


Je hoopt natuurlijk dat de rechtsstaat aan alle burgers recht kan doen. Maar dat blijkt vaak lastig met zo veel partijen en belangen. Het belangrijkste is dat mensen recht doen aan zichzelf. One size fits all werkt niet voor iedereen. Straf moet volgens mij gericht zijn op gedragsverandering. Ik roep daarom ook op om meer te kijken naar educatieve maatregelen, om inspanning te leveren zodat een passende oplossing geleverd kan worden. Voor mij betekent rechtdoen dat je eerlijk bent naar jezelf en naar anderen. Pak de ruimte om jezelf te zijn. Wees integer én liefdevol.


Commentaar Chris van Dam

Er zijn weinig mensen die zo authentiek en integer voorleven wat rechtvaardigheid in moet houden, als Mustafa Bal. Voor heel veel mensen die werkzaam zijn binnen de Nederlandse rechtsstaat is recht doen en bijdragen aan rechtvaardigheid de brandstof van hun dagelijks functioneren. Zo krachtig dat het zij het organisatie-gedoe en alle gezeur er omheen trotseren. Klasse!