• redactie rechtdoen.nl

Jan Struijs | Vergelding en verzoening

Als voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) vertelt Jan Struijs het verhaal van de waarde van de rechtsstaat. Dagelijks is hij bezig met de collectieve belangenbehartiging van politiemensen. Volgens Jan is de rechtsstaat als fundament van de democratie het enige goede antwoord op de uit de hand gelopen georganiseerde misdaad.


Rechtdoen volgens Jan


Doordat ik dertig jaar bij de politie heb gewerkt heb ik veel motivatie gekregen om dag en nacht bezig te zijn met het verbeteren van de rechtsstaat. Ik heb veel ervaring bij de recherche en ik heb daardoor gezien wat criminaliteit doet. Je ziet veel leed en ellende. Dit kan heel klein zijn zoals babbeltrucs, maar het grote leed zijn de families en mensen die geraakt worden. Het raakt je zelf ook, daarom zet ik mij in. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar dat is wel subjectief. Om boeven te vangen moet je soms grenzen opzoeken, die nog wel binnen de rechtsstaat vallen. Ik heb een hoog moraal, maar ben zeker geen heilige.


‘Rechtdoen is voor mij dat vergelding en verzoening hand in hand gaan.’


Jan Struijs Foto: Bart Manders FNV, Wikimedia Commons

Recht doen is voor mij dat mensen zien en voelen dat criminaliteit aangepakt wordt. Dat vergelding en verzoening hand in hand gaan. De slogan in mijn leven is dat je rechtdoen elke dag met je meedraagt en kunt praktiseren.


Reactie Chris van Dam

Het mooie aan Jan Struijs is de gedrevenheid die hij elke keer weer uitstraalt. Hij is niet van de buis te slaan, hij vindt altijd overal iets van, soms denk je dat hij de korpschef is. Maar Jan is duidelijk, hij spreekt de taal van de diender, hij zegt waar het op staat. Altijd voor de goede zaak. En dan ben je bij mij al heel snel aan het goede adres. Als de intenties goed zijn, dan komt je heel ver met elkaar.