• redactie rechtdoen.nl

Drugslabs in boerenschuren en witwassende autodealers: ‘Moeten we beter aanpakken’

Hennepkwekerijen, drugslabs bij boeren in de schuren, witwassende autodealers. Ondermijning ‘moet beter worden aangepakt’ in de Hoeksche Waard, dat met tal van boerderijen en bedrijven naar alle waarschijnlijkheid al volop wordt getroffen door deze vorm van criminaliteit. ,,Ik hoor geregeld over boeren die 25.000 euro kregen aangeboden van een wildvreemde.’’


Nu in gebieden als Rotterdam en Brabant de teugels zijn aangetrokken op het vlak van ondermijnende criminaliteit, wordt in de Hoeksche Waard gevreesd voor een zogenoemd waterbedeffect. ,,Dat criminelen hier naartoe uitwijken is niet de bedoeling, natuurlijk. Dus wij moeten er ook beter bovenop gaan zitten”, aldus wethouder Paul Boogaard tijdens een overleg tussen wijkagenten, buurtpreventieteams en Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA), die maandag op bezoek kwam.


Nee, die boeren gaan echt niet met veel genoegen in zee met criminelen, maar het water staat hen soms aan de lippen

Wethouder Paul Boogaard


,,Ook hier spelen problemen als hennepkwekerijen, witwassen, drugshandel. Daar moeten we ons bewust van zijn en onszelf tegen wapenen.” Zelf kent Boogaard verhalen van boeren die geld hebben aangeboden gekregen om bijvoorbeeld hun schuren te mogen gebruiken voor drugsactiviteiten. ,,25.000, 30.000 euro voor een half jaar ofzo, horen ze dan. Het kan niet anders of dit soort dingen komt óók voor in de Hoeksche Waard.”

‘Aantrekkelijke locatie voor criminelen’

Van Dam onderschrijft dat: ,,Leegstaande stallen, schuren en mestkelders zijn geregeld in trek bij drugscriminelen. De Hoeksche Waard is met de vele boerderijen extra kwetsbaar voor ondermijning. ,,Veel schuren staan minder in het zicht en zijn daardoor aantrekkelijke locaties voor criminelen. Die zijn op zoek naar plekken om bijvoorbeeld drie teelten te doen en dan zijn ze weer weg.”

Criminelen zijn op zoek naar plekken om bijvoor­beeld drie teelten te doen en dan zijn ze weer weg

Chris van Dam, lid Tweede Kamer (CDA)

,,Hier wordt ook regelmatig een hennepkwekerij opgerold” aldus Boogaard. ,,Laatst nog op Tiengemeten. Nee, die boeren gaan echt niet met veel genoegen in zee met criminelen, maar het water staat hen soms aan de lippen. Ook autobedrijven blijken soms een dekmantel te zijn voor criminele activiteiten. Bij sommige wordt bijvoorbeeld geld witgewassen.”

Meer oren en ogen op het platteland

Maar ondermijning is niet zo een, twee, drie opgelost meent Van Dam. ,,Het onttrekt zich vaak aan het oog. De oren en ogen van de politie zijn heel belangrijk. Maar ook buurtpreventie speelt een belangrijke rol. Die komen op straat en pikken signalen op. Ze zijn daarnaast voor veel inwoners toegankelijk te benaderen, omdat je ze kent uit de buurt.”

We moeten meer het gevoel hebben dat wat we doen, niet voor niks is

Buurtpreventieteams in de Hoeksche Waard


Maar buurtpreventieteams Heinenoord en Puttershoek en Buurt Bestuurt Heinenoord - allemaal vrijwilligers die dagelijks oren en ogen van de politie zijn - vinden dat er te weinig ondersteuning is vanuit de gemeente en politie. De vrijwilligers hebben bovendien het gevoel niet helemaal serieus genomen te worden, terwijl ze wel degelijk effect hebben: ,,Als er minder ‘geel’ (naar de gele hesjes, red.) op straat loopt, neemt de criminaliteit toe. Inwoners bellen ons als ze iets verdachts zien. Een onbekend busje dat weken lang geparkeerd staat, nachtelijke activiteit op het bedrijventerrein. Verdachte zaken geven wij door aan de wijkagent”, zegt John van der Ster van Buurt Preventie Puttershoek.

,,We moeten meer het gevoel hebben dat wat we doen, niet voor niks is. Dat we ook die 'formele’ uitstraling krijgen naar buiten toe, naar de gemeente, en de mensen die er wonen.”


Wijkagent Jos van Arendonk beaamt dat: ,,Maar er is al structurele onderbezetting bij de politie. Er moet iemand van de gemeente komen die jullie begeleidt hierin. Er moet beter contact komen tussen de gemeente, wijkagenten en buurtpreventieteams. Dit gesprek is een goede eerste stap.”


Bron: AD 8 maart 2021