• redactie rechtdoen.nl

Daan Monnickendam | Zie en steun de handhaver

Als handhaver op straat merkt Daan Monnickendam hoe de houding van mensen verandert. Op lokaal niveau wil hij een steentje bijdragen aan een veilige en schone samenleving. Ook de dynamiek van het veldwerk trekt Daan aan, hoewel de spanningen door de huidige crisis alleen maar toenemen. Te midden van een maatschappij die verhardt, is de steun van de overheid nodig.


Rechtdoen volgens Daan

Handhaving spreekt mij aan omdat je fysiek veel aanwezig kunt zijn voor de mensen, je zichtbaar op straat aan het werk bent. Wij zitten meer op de preventieve kant, waar de politie weer te maken heeft met repressie. Ik werk nu een kleine vier jaar als handhaver, en merk dat er een verschil is in hoe mensen je bejegenen. Er is een andere houding op straat. Dat is waar we mee te dealen hebben in 2021.


Heel actueel zie je door de coronacrisis dat de handhaving van de openbare ruimte lastiger is en dat de overlast aangepakt moet worden. Dat brengt een spanningsveld met zich mee. Mensen kunnen soms lastig accepteren wat voor werk wij doen, wat kan resulteren in agressie. Maar hier houdt het werk niet op. Als handhaver ben je maatschappelijk bezig, doordat je samenwerkt met onder andere jeugdzorg, Bureau Halt en jongerenwerkers. Voor mij is rechtvaardigheid dat mensen die zich niet aan de wet houden daarop aangesproken worden. Dit betekent wel dat wij vanuit de overheid meer steun moeten krijgen zodat we ons werk goed kunnen doen.


‘Er is één woord dat het werken op straat veel beter zou maken, en dat woord is respect.’


Er heeft lange tijd een stigma op boa’s gezeten. We lopen er vaak tegenaan dat mensen de oude referentie hebben dat wij ongeschoold zijn en zomaar wat doen. Gelukkig verandert dat beeld. De opleiding is gelijkwaardig aan de reguliere politieagent en dat wordt meer gezien. Om beter op straat te kunnen werken is er respect nodig. Respect voor het feit dat wij er juist vóór de burger zijn. Wij zijn er voor een veilige gemeente. Mensen moeten soms hun verantwoordelijkheid nemen en zich niet afreageren op andere mensen of de handhavers.


Voor mij betekent recht doen dat ik mensen in mijn nabije omgeving op een zo goed mogelijke manier help om ze op het rechte pad te krijgen of ze te ondersteunen daarin. We zitten nu in een tijd dat het lontje soms korter is, dus je moet kunnen nuanceren dat het voor iedereen geen makkelijke tijd is. Ik probeer een rek te vinden, maar wel tot een bepaalde grens. Daarbij is communicatie tussen onderzoeksinstanties en steun vanuit de overheid heel belangrijk.


Reactie Chris van Dam

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren met BOA’s op pad geweest. Het heeft mijn kijk op hun vak fors veranderd. Kwalitatief – qua opleiding, qua wat ze kunnen – zet ik ze inmiddels op hetzelfde niveau als politiemensen. Vaak hebben ze dezelfde vooropleiding, maar de politieman is de kant van de openbare orde en het strafrecht opgegaan, terwijl de BOA zich specialiseert in leefbaarheid en bestuursrecht. Ze kunnen op straat niet zonder elkaar en wij kunnen – als burgers – niet zonder de BOA’s. En daarom sta ik pal achter ze.