• redactie rechtdoen.nl

Charles Brussee | Zet de politiecollega niet in de ijskast

Charles Brussee gaat door het vuur om er te zijn voor politiecollega’s met PTSS. Sinds een aantal maanden is hij werkzaam bij de BNMO, de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers. Deze vereniging bestaat al 75 jaar, maar vormt sinds een paar jaar het eerste onafhankelijke steunpunt voor de politie. Zij zijn ervaren in het begeleiden van geüniformeerden met een beroepsziekte of dienstongeval. Charles biedt met professionals een veilige haven en loopt voorop op wegen waar nog nauwelijks pad is. De politieorganisatie mag volgens hem niet meer wegkijken.


Rechtdoen volgens Charles

Ik ben operationeel politieman in hart en nieren. Naast mijn werk heb ik begeleidingskunde gestudeerd. Tijdens die studie werd ik geconfronteerd met mensen die trauma’s hebben. Daar had ik geen antwoord op. Ik greep de kans om een vervolgstudie te doen om meer inzicht in trauma’s te krijgen. Dit deed mij echt een boekje open over de duistere wereld van PTSS. Ik merkte dat ik met deze kennis opeens effectief wat kon betekenen voor mensen. Mijn innerlijke drive is dat ik deze mensen op weg kan helpen, dat ik de zaklamp ben op hun route.


Ik zie dat mensen zichzelf kwijtraken, dat ze beschadigd zijn tot op het bot. De collega’s raken de verbinding en het vertrouwen kwijt met zichzelf en de politieorganisatie. Politieman zijn is een hoog risicoberoep, het kan een moeilijk vak zijn. Je gaat vaak bij de politie met een missie, om voor handhaving en recht te staan. Maar het ergste wat vervolgens gebeurt is dat de collega’s binnen de politieorganisatie geen erkenning krijgen wanneer ze beschadigd zijn door het politiewerk. Niet erkend worden en niet de juiste aandacht krijgen, zorgt voor een heel onveilig gevoel binnen de organisatie, terwijl je wel op straat je werk moet blijven doen.


‘Binnen de politie is het gevaarlijker dan buiten de politie.’


Ik ben niet bang om mijn nek uit te steken. Aan de ene kant ben ik heel gepassioneerd en sta ik voor rechtvaardigheid bij de politie, maar aan de andere kant is het mijn politie niet meer. Mensen kijken weg, het probleem wordt ontkracht. Ik kan zo ontzettend boos worden als ik zie hoe dat gaat. Bij onze organisatie, BNMO, is er geen plek voor negatieve energie, dat is een veilige haven. Met onze groep van professionals zorgen we voor een prikkelvrije omgeving, waar ze eindelijk een luisterend oor vinden. Al onze activiteit zijn gericht op het verkrijgen van meer regie op je eigen leven en het creëren van perspectief en lichtpuntjes.


Om samen met BNMO het onrecht aan te pakken dat collega’s is aangedaan geeft veel voldoening. Ik wil recht halen omdat dit binnen de politie veel te weinig gebeurt voor collega’s met beroepsziekten. Recht doen betekent dat je er bent voor de mensen die hulp nodig hebben. De politieorganisatie heeft soms andere belangen, maar met BNMO gebruiken we zorgzaamheid en passie, om recht te doen aan de beschadigde mens.


Reactie Chris van Dam

Waarom kom ik – ondanks alle goede bedoelingen – zoveel politiemensen tegen die klem zitten in het systeem. Zoveel mensen die niet alleen last hebben van de trauma’s die ze in het werk hebben opgelopen, maar vooral getraumatiseerd raken door de bejegening vanuit de organisatie. Mensen als Charles zijn onmisbaar om het vertrouwen terug te winnen. Respect!