• redactie rechtdoen.nl

Bennie Beuvink | Doe moeite voor de democratie

Als voortrekker van de stichting Beroepseer wil Bennie Beuvink de boodschap van goed werk in de samenleving doorgeven. In zijn dagelijks leven als Operationeel Expert Wijk in Enschede zet Bennie zich samen met de wijkagenten in voor het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid. Dicht bij de burger, zonder nonsens, biedt Bennie een voorbeeld van positiviteit en een luisterend oor.


Rechtdoen volgens Bennie


De stichting Beroepseer bestaat uit professionals zoals verplegers, politieagenten, rechters en ambtenaren. We hebben dit opgezet omdat we vonden dat bepaalde zaken totaal geen aandacht kregen. Wij willen met elkaar de focus leggen op de vraag: wat maakt iets goed werk? Voor mij is goed werk wanneer mensen gedreven zijn en constant bezig zijn om iets te verbeteren.

Ik wil zorgen dat mensen op een juiste manier geholpen worden doordat er recht is dat op een goede manier wordt toegepast. Dat thema houdt mij al 45 jaar lang bezig. Het geeft zo veel voldoening wanneer er recht wordt gedaan. Voor mij gebeurt dat als er aandacht wordt gegeven aan personen of situaties die niet goed behandeld zijn. Ik wil het verschil maken voor mensen die minder kansen hebben. Veel werkende mensen hebben niet de tijd om een luisterend oor te bieden, maar ik wil dat die mensen zich gehoord voelen. Dus ik ga daarheen om te luisteren, waar de ander niet de tijd voor kan nemen.


‘De mens die moeite doet, daarvan gaat de democratie leven’


Ik zal nooit de nadruk leggen op negativiteit, en wat er niet goed gaat. Niet klagen, maar dragen. Ik wil zelf iets doen waardoor iets beter kan verlopen, en ik geef het liefst de aandacht aan hoe we dingen wél op kunnen lossen. Rechtvaardigheid zit verscholen in democratie, maar het is wel hard werken. Het gaat leven als mensen op pad gaan, als mensen moeite doen. Ik geloof dat de rust in de samenleving bewaard kan blijven als mensen zich vertrouwd voelen, en de politie goed samenwerkt met burgers, gemeente en partijen. Kijk naar de mogelijkheden en zorg dat de burger zich gesteund voelt.


Reactie Chris van Dam

Is er meer geld, meer budget nodig voor de politie? Is dat de oplossing? Van mij mag er altijd meer budget komen voor de politie, maar nog belangrijker is dat er anders gedacht gaat worden. Nu wordt er binnen de politie omhoog gedacht: richting eenheidsleiding, richting korpsleiding, richting minister. Maar de aandacht moet 180 graden draaien: richting het basisteam, richting de werkvloer, richting de wijk of het dorp, richting het lokale gezag. Geef al die goede en enthousiaste dienders op de werkvloer van de recherche, het basisteam maar ook bij de ondersteuning de ruimte om het meer zelf in te vullen. Dat is vele malen krachtiger dan € 100 miljoen erbij. Hoewel dat ook mag.