CDA_Chris van Dam.png

Chris van Dam

#rechtdoen

Autonoom, vasthoudend, werkend vanuit de inhoud

Mijn keuze om politicus te zijn is een keuze uit ervaring – 12 jaar politieman, 19 jaar officier van justitie – en uit overtuiging. Ik baseer me graag op feiten, op kennis vanuit het werkveld. Ik breng die in uit mijn eigen ervaring, of vanuit de contacten met politiemensen, rechters, officieren, advocaten, brandweerlieden, BOA’s en vele anderen die dag in dag uit werk maken van onze rechtsstaat.

 

Als lid van de Tweede Kamer doe ik wat ik moet doen: de regering controleren, wetgeving richting geven, initiatieven nemen. Telkens vanuit de inhoud, met veel oog voor de menselijke maat. Op het vlak van politie, justitie, MH17, digitalisering, Koninkrijksrelaties.

Parlementaire Ondervragingscommissie

En natuurlijk rond de kinderopvangtoeslag, als voorzitter van de Parlementaire Ondervragingscommissie. 

De afgelopen jaren heb ik naast mijn werk in de vaste Kamercommissies Justitie en Veiligheid en Koninkrijksrelaties deel uitgemaakt van 3 tijdelijke commissies:

  • de Parlementaire Ondervragingscommissie Fiscale Constructies. Onderzoek naar belastingontduiking en misbruikconstructies naar aanleiding van de Panama Papers

  • de tijdelijke Kamercommissie Digitale Toekomst. Onderzoek naar de wijze waarop het thema digitalisering belegd moet worden in het Kamerwerk. Het heeft geresulteerd in het rapport ‘Update vereist’, maar ook in het besluit van de 2e Kamer om vanaf nu met een vaste commissie Digitalisering te gaan werken

  • de veelbesproken Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Van deze commissie mocht ik voorzitter zijn. In december hebben we het rapport (officieel verslag) van deze commissie opgeleverd: ‘Ongekend onrecht’. In het rapport wordt de feitelijke gang van zaken rond beleid en uitvoering van de Kinderopvangtoeslag in de periode 2013 – 2019 onderzocht.

Lees hier verder over mijn activiteiten in de Tweede Kamer.